Rise-editie 2014

Tapptic, Fyteko en Nalys winnen de prijs Rise – Innovative Starters 2014

Brussel, maandag 26 januari 2015 – Fadila Laanan, Brussels Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft vandaag de Rise  - Innovative Starters - prijs van Innoviris, het Instituut voor Onderzoek en Innovatie, toegekend aan Tapptic, Fyteko en Nalys.

De Rise – Innovative Starters-prijs, die voor het vierde opeenvolgende jaar wordt toegekend, is een programma van Innoviris, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie. De prijs steunt jonge innovatieve Brusselse ondernemingen met het beste strategische innovatieplan (SIP).

In een SIP presenteren de kandidaten in detail hun visie en ontwikkelingsstrategie over verschillende aspecten van hun onderneming, zoals onderzoek en ontwikkeling, financiering, marketing en management. De invoering van hun SIP moet een gunstige impact hebben op de economie, de tewerkstelling en het leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De totale enveloppe van het programma bedraagt dit jaar €1.457.023 en wordt verdeeld onder de laureaten met een maximum bedrag van €500.000 per laureaat en voor een periode van maximum drie jaar. De Rise-prijs van 2014 wordt toegekend aan de drie innovatieve Brusselse ondernemingen Tapptic (€500.000), Fyteko (€457.023) en Nalys (€500.000), die een ambitieus en kwaliteitsvol strategisch innovatieplan hebben voorgesteld.

De onderneming Tapptic is gespecialiseerd in de conceptualisering en ontwikkeling van mobiele applicaties voor smartphone, tablet en Smart TV. Om zich te onderscheiden in een competitieve sector die voortdurend evolueert, heeft Tapptic een dienst ontwikkeld die bedrijven de mogelijkheid geeft hun mobiele applicaties te testen en goed te keuren. De dienst mikt vooral op de gezondheids-, automobiel- en financiële sector. De uitbouw van deze dienst is voor Tapptic één van de belangrijkste uitdagingen van de komende jaren.

De start-up Fyteko ontwikkelt en commercialiseert een biostimulerend middel voor de landbouwsector. Het nieuwe product bevat geen pesticiden, kunstmest of GGO’s en verhoogt de weerstand van planten tegen watertekort en temperatuurwisselingen. Via het Rise-programma zal Fyteko een ecologisch biostimulerend product op de markt brengen voor graangewassen die worden geteeld in ontwikkelingslanden.

Nalys is gespecialiseerd in engineeringadvies en projectbeheer. Om groei te stimuleren en zich te onderscheiden van concurrenten, heeft het bedrijf een vernieuwende methode en innovatieve tools ontwikkeld om specifieke consultantdiensten voor technologische ondernemingen te beheren. Dit nieuwe model combineert de flexibiliteit van het project met een scherpe expertise, en dit tegen een lage kostprijs.

Fadila Laanan feliciteert de drie laureaten:
Als metropool, behoort Brussel tot de top 10 van regio’s wat haar deelname aan Europese onderzoeksprogramma’s betreft. Deze belangrijke positie op de Europese kaart van de wetenschap hebben we verworven dankzij onze voortdurende steun aan innovatiestakeholders. Met de Rise-prijs en alle andere steun aan innovatie, willen we het ondernemerschap en de innovatie van vandaag een duwtje in de rug geven zodat ze in de toekomst kunnen bijdragen tot de groei en de competitiviteit van ons stadsgewest.

Hartelijk gefeliciteerd, Nalys, Tapptic en Fyteko. Ik hoop dat we jullie nog lang tot de innovatieve ondernemingen van Brussel mogen rekenen.”