ICON onderzoeksprogramma

ICON is een programma van het Vlaamse digitale onderzoekscentrum waarbij academici samenwerken met verschillende bedrijven binnen “Interdisciplinaire Coöperatieve ONderzoeksprojecten” om toekomstgerichte uitdagingen in ICT aan te gaan. Door de samenwerking tussen iMinds en Innoviris, is het voor Brusselse bedrijven veel gemakkelijker om O&O financiering van Innoviris te verkrijgen voor hun deelname aan ICON-projecten.

Samenwerking tussen Innoviris en iMinds binnen het ICON onderzoeksprogramma

iMinds is een strategisch onderzoekscentrum dat in opdracht van de Vlaamse overheid bedrijven en organisaties actieve ondersteuning biedt bij onderzoek en ontwikkeling binnen één of meerdere van haar 6 kernmarkten: ICT, Media, Health, Energy, Smart Cities en Manufacturing.

Daarbij steunt het centrum op de expertise van meer dan 860 onderzoekers aan vijf Vlaamse universiteiten. 

Samen met haar onderzoekspartners buigt iMinds digitale knowhow om naar echte producten en diensten. Het centrum steunt ook jonge ondernemingen en start-upbedrijven om hun ideeën succesvol naar de markt te brengen.

het ICON-onderzoeksprogramma

ICONJaarlijks trekt iMinds 10 miljoen euro uit voor onderzoek via ICON-projecten. De projecten zijn vraaggedreven, spelen kort op de bal en betrekken zowel wetenschappers als industriepartners. ICON-projecten lopen meestal over twee jaar, maar spelen vlot in op de snel veranderende behoeften van de digitale markt. ICON-partners nemen aan het onderzoek deel om de projectresultaten nadien in hun producten of diensten te integreren. 

Partners in een ICON-project staan in voor de financiering van hun eigen projectkosten. In 2009  werd de ICON-aanvraagprocedure verbonden aan de IWT O&O-procedure. Sindsdien hebben Vlaamse bedrijven eenvoudig toegang tot IWT-steun voor ICON-projecten. Met één aanvraagdossier gebeurt zowel de consortiumaanvraag voor het ICON-voorstel als de aanvraag voor individuele bedrijfssteun.

Sinds 2014 kunnen Brusselse bedrijven die willen participeren binnen een ICON-project binnen eenzelfde ICON-aanvraagdossier ook O&O bedrijfssteun aanvragen bij Innoviris.

Waarom neemt Innoviris deel aan dit programma ? 

BrusselHet ICON-programma focust onder andere op software-ontwikkeling en media. Binnen deze twee sectoren speelt Brussel een belangrijke rol omdat er veel software-en mediabedrijven gevestigd zijn. 

Door de samenwerking tussen iMinds en Innoviris, is het voor Brusselse bedrijven veel gemakkelijker om O&O steun van Innoviris te verkrijgen voor hun deelname aan ICON-projecten.

Daardoor kunnen de industriepartners binnen een ICON-project uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eveneens genieten van de samenwerking met iMinds-onderzoekers en de contacten met het ecosysteem.

De ICON-projectoproep

In 2015 worden er twee ICON projectoproepen georganiseerd.

Bent u geïnteresseerd in de eertse ICON projectoproep van 2015?

Klik dan hier

 

Meer informatie nodig ? 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van iMinds of bij de wetenschappelijk adviseur van Innoviris die verantwoordelijk is voor deze samenwerking.

 

Uw contactpersoon bij Innoviris

** IMAGE DESCRIPTION **

Stijn Maas

Scientific Advisor

Industrial Research and Innovation Team

Tel. +32 2 600 50 67
smaas@innoviris.be