Innovinterview

Home / InnovInterview
Home / InnovInterview

Innovinterview

Elke maand stelt Innoviris een aantal vragen aan een Brusselse stakeholder in het OOI-domein. Of het nu een onderzoeker, een ondernemer of één van onze partners is, ze hebben allemaal een belangrijke mening over de verschillende aspecten van de Brusselse OOI-sector.

innovinterview

Elke maand stelt Innoviris een aantal vragen aan een Brusselse stakeholder in het OOI-domein.

Of het nu een onderzoeker, een ondernemer of één van onze partners is, allemaal hebben ze een relevante mening over diverse aspecten van de Brusselse OOI-sector. 

Februari 2018

een ontmoeting met Patrice Goldberg, verantwoordelijke van de dienst wetenschappen bij RTBF, producer en presentator van het tv-programma 'Matière Grise'

Patrice Goldberg is in Franstalig België bekend voor zijn show "Matière Grise". Het bekroonde tv-programma over wetenschap en technologie viert dit jaar zijn 20ste verjaardag.

Goldberg is ook expert wetenschapspromotie-en vulgarisering voor de Europese Unie en geeft regelmatig congressen over wetenschapsvulgarisering en journalistiek in binnen- en buitenland.

Hij zal deel uitmaken van de jury tijdens het slotevenement van WATS op 25 februari 2018. Meer informatie over onze WATS-campagne vind je hier.

 

Ik denk dat je in de eerste plaats het algemene imago van wetenschap moet verbeteren. Kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig. Dat is de ideale eigenschap om aan wetenschap te doen!

Het grootste probleem doet zich voor tijdens de pubertijd, wanneer jongeren niet enkel lichamelijk, maar ook mentaal sterk veranderen. Ze worden als het ware overspoeld door emoties. Op dat moment is het belangrijk om die belangstelling voor wetenschappen opnieuw aan te wakkeren en hen nieuwsgierig te maken, ondanks het vaak te theoretische en beperkende onderwijsprogramma. 

Om jongeren nieuwsgierig te maken, is het belangrijk om hen concrete voorbeelden van succesverhalen te tonen die bewijzen dat onderzoek geen vreselijk oerwoud van onbegrijpelijke vergelijkingen is, maar juist een spannend universum dat bevolkt wordt door verbazingwekkende mensen! Ik ontmoet vaak jonge onderzoekers die me vertellen dat hun loopbaankeuze beïnvloed werd door Matière Grise. Toen ze als tieners naar het programma keken, ontdekten ze dat wetenschap inderdaad toegankelijk kon zijn, vol rijkdom en spannende mogelijkheden.

Het moet worden toegegeven: de wetenschappelijke sector is niet anders dan andere professionele domeinen en wordt vooral gedomineerd door mannen. Dit zal enkel veranderen door een algemene mentaliteitswijziging in de samenleving. Er zijn geen biologische barrières die vrouwen kunnen weghouden van wetenschappen. Vrouwelijke studenten in de wetenschappelijke faculteiten presteren bovendien doorgaans beter dan hun mannelijke medestudenten.

Om meer meisjes te betrekken in onderzoeksprogramma’s, moeten we ook hier zorgen voor een verbetering van het imago van de sector. Meisjes hebben sterke rolmodellen nodig die ze kunnen volgen. Daarom probeer ik in mijn programma’s zo vaak mogelijk vrouwelijke onderzoekers aan bod te laten komen. Mijn team bestaat voornamelijk uit vrouwelijke medewerkers: ook op die manier probeer ik een ‘vrouwelijke’ blik te werpen op de thema’s die we behandelen om de karikatuur van de machocultuur in de wetenschappen te weerleggen.

De WATS-campagne van Innoviris sluit perfect aan bij deze visie. De succesverhalen van dynamische en intelligente vrouwen in de wetenschap kan een keerpunt betekenen voor jonge meisjes.  

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van Matière Grise reiken we, tijdens een gala-avond van RTBF en Paris Match op 21 maart in Brussel, prijzen voor wetenschapsvulgarisering uit.

We wilden niet alleen onszelf in de bloemetjes zetten, maar de nadruk leggen op wetenschappers die niet alleen investeren in onderzoek, maar ook in kennisverspreiding -en vulgarisering. We willen ook de gedrevenheid tonen van de onderzoekers die in onze reportages aan bod komen.

In de loop van de avond zullen we hulde brengen aan verschillende wetenschappers die we zullen selecteren op basis van hun betrokkenheid bij wetenschapsvulgarisering. Daarnaast hebben we een lijst opgesteld van 18 personen die naar onze mening ook in de kijker moeten worden gezet omwille van hun bijdrage aan Matière Grise door de jaren heen. Kijkers en luisteraars kunnen online hun stem uitbrengen om de publieksprijzen te bepalen. De drie meest populaire persoonlijkheden zullen ’s avonds een trofee ontvangen voor hun inzet.